Kriogenski spremnik s daljinskim upravljačem Tyro za dodatnu sigurnost

Kompanija iz Engleske koja se specijalizirala za automobilsku elektroniku ugradila je daljinski upravljač marke Tyro na kriogensku prikolicu. Način na koji se koristi daljinski upravljač u ovom primjeru nije uobičajena dnevna procedura, čak ni za kompaniju Tyro.

Tekućine ekstremno niske temperature

Riječ “kriogenski” doslovno znači “smrzavajući”. Mnoge kriogenske tvari zgusnute su u ukapljeni plin na vrlo niskim temperaturama od -273°C do -130°C. Kada takve tekućine dođu u dodir s vanjskim zrakom, počinju ključati i prijeđu u plinovito stanje. Kontakt sa supstancama ili materijalima koji su hlađeni takvim supstancama može izazvati ozbiljne ozljede slične opeklinama. Uz to, mogu prouzrokovati gušenje u skučenim prostorima (zbog toga što se kisik pretvara u plinovito stanje). Kada radite s takvim supstancama, nužno je poduzeti primjerene mjere sigurnosti.

Musca Aquarius kao dodatna mjera zaštite

Standardna oprema kriogenskog spremnika fiksirana je dugmad za zaustavljanje u slučaju opasnosti koja se nalazi na više mjesta u vozilu jer će se tako trenutno zaustaviti dotok kriogenskih plinova. Zamislite da crijevo curi ili da je ventil neispravan. Uz spomenutu opremu, daljinski upravljač Tyro Musca s dva kanala rabi se u kombinaciji s prijemnikom Aquarius. Kada isporučuje kriogensku supstancu, vozač mora pričekati nekoliko sekundi ili može pritisnuti dugme 1 ili 2 kako bi spriječio hermetičko zatvaranje sustava. Ako vozač, iz bilo kojeg razloga, ne pritisne dugme nakon 50 sekundi, oglasit će se zvuk upozorenja u trajanju od 10 sekundi. Sustav se gasi ako vozač ne pritisne ništa unutar jedne minute.

Razlog za ovu dodatnu mjeru sigurnosti

Kada materijal ekstremno niske temperature izađe iz spremnika, postoji rizik da vozač izgubi svijest. U takvom slučaju, dugmad za zaustavljanje u slučaju opasnosti, postavljena na više mjesta u vozilu, postaje beskorisna. Daljinski upravljač marke Tyro omogućuje dodatnu kontrolu takvih opasnih situacija kao i ograničavanje mogućnosti nastanka štete.