Tyro Remotes i društveno odgovorno poslovanje: razgovor s Henkom van der Meijom

Henk van der Meij

Poslovati u današnjem svijetu više nije moguće bez obaziranja na načela društveno odgovornog poslovanja (DOP) pri donošenju i provođenju odluka. Henk van der Meij, direktor tvrtke Tyro Remotes, istog je mišljenja. Pri donošenju svih odluka u njegovoj tvrtki imaju na umu dobrobit zaposlenika, utjecaj njihovih djela na društvo i okoliš. Od organizacija se sve više očekuje da dobro promisle o društveno odgovornom poslovanju i provode ga, a to znači poduzeti korak više od samo ispunjavanja zakonskih obveza. U razgovoru s Henkom van der Meijom zašli smo dublje u značenje društveno odgovornog poslovanja za tvrtku Tyro Remotes. Koja je to dodana vrijednost kada je posrijedi društveno odgovorno poslovanje te što pokreće tvrtku Tyro Remotes?

Prema Henkovim riječima, održivost igra važnu ulogu i u poslovanju, i u privatnom životu.

„Ne radi se o tome da kao mali čovjek činite malu razliku u cjelokupnoj situaciji. Svojim stavom i doprinosom također utječete na druge ljude, a u konačnici radi se i o ukupnom mentalnom sklopu veće grupe. U današnje vrijeme i kod kuće razmišljamo o temama poput odvajanja otpada i smanjenja energetskih troškova. Uz to, počeli smo se hraniti drukčije, konzumiramo manje mesa i nastojimo kupovati više lokalno proizvedene hrane.“

Prema Henkovim riječima, svaka bi tvrka trebala raditi na svom društveno odgovornom poslovanju. Začetak takvog poslovnog modela nalazi se u samoj tvrtki – u razvoju ugodnog radnog okruženja za zaposlenike.

„Što se tiče proizvodnje, već radimo u čistom proizvodnom okruženju s niskom razinom prisutnosti prašine, koliko je to moguće. Ovu smo praksu uveli i u urede u kojima vrijedi pravilo o čistim stolovima. Ne radimo s teškim strojevima i/ili strojevima koji stvaraju veliko onečišćenje te uvijek radimo u čistom i zdravom okruženju. Osnovno poslovanje nam je već toliko dobro organizirano da, iskreno rečeno, nema mnogo toga što bismo još mogli učiniti. Bez obzira na to, moramo nastaviti raditi na tome, ne samo zato što vanjski svijet sve pomno prati, nego i zato što su zaposlenici pripravniji i svjesniji toga.“

Osim ljudi koji brinu o društveno odgovornom poslovanju, postoje drugi aspekti u vezi takvog poslovanja o kojima poduzetnici trebaju povesti računa. Henk pojašnjava što je važno za Tyro Remotes te u čemu je, prema njegovu mišljenju, dodana vrijednost.

„Prema mojem mišljenju, društveno odgovorno poslovanje je nešto obavezno. Dugoročno gledano, obveza je svake tvrtke biti uključen u društveno odgovorno poslovanje unutar same tvrtke. Od operativnog do strateškog upravnog odjela, svi moraju promicati društveno odgovorno poslovanje, jer to jest, ili će postati, jedino ispravno poslovno upravljanje. Stvara vrijednost na ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj razini: to su tzv. 3 P – profit, populacija i planet.

Ne odabiremo uvijek svjesno kojem ćemo se problemu posvetiti, djelomično je to automatska odluka na temelju okolnosti u nekom određenom trenutku. Uz to, i sami postajete bolji u odgovornom poslovanju i svjesniji važnosti svih tema povezanih s društveno odgovornim poslovanjem. Kada bih trebao istaknuti najvažnije teme društveno odgovornog poslovanja za Tyro Remotes, rekao bih da je to sljedeće:

  • Učinite sve jednom i učinite to kako treba, naš radni proces osmišljen je i za to.
  • Razvijajte proizvode s očekivanim vijekom trajanja od najmanje 10 godina ili duže.
  • Bavite se međunarodnim poslovanjem.
  • Pružite ugodno radno okruženje.
  • Popravak proizvoda nije dio modela poslovanja koje stvara prihod i radije ne popravljamo proizvode. Umjesto toga proizvodimo trajnije proizvode i imamo minimalne troškove prijevoza.
  • Pobrinemo se da stvaramo što manje onečišćenja na planeti u svemu što radimo.“

Praksa pokazuje da nije lako poslovati odgovorno. Mnoge organizacije zapnu već u ranim fazama društveno odgovornog poslovanja, a aktivnosti koje provode nisu baš struktirirane. Ugrađivanje društveno odgovornog poslovanja u svaki dio tvrtke nikada ne prolazi bez otpora. Henk je primijetio da ako ostanete usredotočeni, s vremenom će svi prihvatiti takav model poslovanja. Osobito kada zaposlenici primijete da takav pristup donosi plodove rada.

„Mislim da je usredotočenost najvažnija za uspjeh na području društveno odgovornog poslovanja. Pravila su ono što je bitno. Unutar tvrtke zaposlenici žele raditi na projektima koji doprinose njihovu osobnom razvoju, ali ujedno i nečemu što je veće od njih samih. Željeli bi imati posao koji im omogućuje ostaviti pozitivan učinak na okoliš.

Neprestano sagledavamo stvari na drukčiji način i imamo mentalitet koji kaže „jednostavno napravi to“. Kod nas je normalno da tijekom razvoja novih proizvoda i proizvodnih linija određujemo ciljeve o ograničenoj potrošnji energije, minimalnoj uporabi sirovina itd. Sve navedeno, uz naš standardan način rada i to što smo predvodnici u odvajanju otpada, higijeni itd., osigurava da motivacija nije veliki problem.“

Društveno odgovorno poslovanje nastavlja se razvijati, a to zahtijeva neprekinute napore svake organizacije. Nedavno je Tyro Remotes već poduzeo neke promjene u odnosu na društveno odgovorno poslovanje, no Henk kaže da posao još nije dovršen.

„Vrlo sam zadovoljan činjenicom da svi radimo u prekrasnoj zgradi s dobrim mjestima za rad, s dobrom izolacijom i kontroliranom potrošnjom energije. Po cijeloj zgradi nalazi se LED rasvjeta koja daje dnevno osvjetljenje. Vrlo ugodno, niska potrošnja energije, sporije se umarate i dobra je za koncentraciju. Nedavni pregled energetske potrošnje nedavno dao je zaključiti da ne postoji gotovo ništa više što bismo učiniti za daljnje uštede. Još uvijek postoji zadatak i cilj na području održive proizvodnje energije.

U budućnosti usredotočit ćemo se na proizvodnju energije preko solarnih panela i/ili toplinske crpke. Međutim, zbog visokih troškova i prepreka, poput dodatnih zahtjeva osiguranja, ove vrste odluka ne možemo donijeti preko noći. Ne samo da želimo razviti Tyro Remotes u klimatski neutralnu i društveno uključenu tvrtku, nego ujedno usmjeriti svaki napor i ulaganje u društvo koje je održivo. Zašto? Zato što bi tako trebalo biti. Kako? Tako da jednostavno to činimo i ostanemo otvoreni za nove spoznaje.