Daljinski upravljač kao dio inovativnog načina uzgoja poriluka

Stanica za istraživanje uzgoja povrća (PSKW) u Belgiji testno je postrojenje koje se usredotočuje na istraživanje, razvoj i inovativna rješenja u poljoprivrednom sektoru. Organizacia je nedavno opskrbila traktore marke New Holland bežičnim daljinskim upravljačima. Kombiniranjem daljinskih upravljača s GPS sustavom potrebna je jedna osoba manje za uzgoj poriluka. To ne vrijedi samo za ubiranje uroda, već i za sve radove u testnom postrojenju.

Uzgoj poriluka pomoću daljinskog upravljača.

Traktorom marke New Holland upravlja se pomoću GPS sustava ugrađenog u sam traktor. Sustav automatski upravlja volanom traktora. Traktor tako slijedi unaprijed zadanu liniju kretanja, a po istoj liniji kreće se i tijekom sadnje poriluka. Prisutnost čovjeka u traktoru postaje suviša primijene li se nužne mjere sigurnosti. Traktor može samostalno obavljati sve vrste radnji pomoću GPS sustava u kombinaciji s našim bežičnim daljinskim upravljačem marke Pyxis.

Upravljajte traktorom pomoću daljinskog upravljača

Zahvaljujući 8 vrsta funkcija daljinskog upravljača, vozač može zaustaviti traktor, voziti ga unatrag, a potom naprijed. Kada je podloga vlažna, valja traktorom upravljati sporije, a kada traktor ponovno dosegne suhu podlogu, traktor možete voziti i većom brzinom. Uz to, pogone stroja možete isključiti ili uključiti, a pomoću daljinskog upravljača stroj možete spustiti i potom ponovno podići.

Sigurnost

Pritiskom na dugme za zaustavljanje, koje se nalazi s gornje strane kontrolnog panela, sve se automatski isključuje. Traktor ima uprogramiranu i naredbu za sigurnost u slučaju ometanog rada pri čemu se traktor zaustavlja ako neki dio ne radi ispravno. Dodatna mjera sigurnosti jest i to što je zadani raspon rada +/- 30 m; sustav se automatski isključuje ako se kontakt između daljinskog upravljača I prijemnika izgubi.

Popis funkcija

  • Vožnja naprijed, vožnja unatrag
  • Početak rada, prestanak rada
  • Ubrzavanje, usporavanje
  • Uvlačenje/izvlačenje PTO kardanske osovine
  • Dugme za zaustavljanje: potpun prestanak rada motora traktora
  • Sigurnosno zaustavljanje rada traktora u slučaju prevelike udaljenosti od daljinskog upravljača
GPS sustav pomoću kojeg traktor slijedi unaprijed zadanu liniju kretanja.
Daljinski upravljač za poljoprivredne svrhe.

Videoprikaz primjene daljinskog upravljača

U nastavku možete pronaći video koji prikazuje kako se daljinski upravljač koristi za vađenje poriluka. U videu možete vidjeti kako izvađeni poriluk pada na pokretnu traku. Poriluk se tada prenosi i slaže u metalnu kutiju. Čim se jedna kutija popuni porilukom, nova kutija se postavlja i rad se nastavlja.

Daljinski upravljač ne koristi se samo za vađenje uroda, nego i za sadnju, sijanje i okopavanje poriluka. U međuvremenu je stanica za istraživanje svoje ostale traktore opremila daljinskim upravljačima marke Tyro.