Programski inženjer Martijn razgovara s nama o svom najnovijem projektu

software engineer Martijn

Želio bih se predstaviti…

Ime mi je Martijn Scheltens i radim kao programski inženjer u Odjelu inženjerstva od studenog 2018. g. U relativno kratkom vremenu imao sam prilike prilično se razviti kao zaposlenik unutar tvrtke Tyro. Posao sam započeo kao inženjer ugrađenih programskih paketa (engl. Embedded software engineer) i uglavnom sam se usredotočio na dizajniranje funkcionalnosti koje su specifične za potrebe kupca, a  unutar našeg standardnog programskog paketa. Kasnije sam tome dodao održavanje svih programskih paketa za Pollux. Nadalje, trenutno sam uključen u pisanje priručnika za izradu proizvoda, analiziranje nepravilnosti i upravljanje proizvodima u sklopu našeg ERP sustava (integrirani poslovni informacijski sustav koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnom procesima unutar tvrtke).

U našem odjelu nismo uključeni samo u razvoj novih proizvoda. To se odnosi, primjerice, na novi radijski modul koji će uskoro izaći na tržište. Također smo uključeni u održavanje i unapređivanje postojećih proizvoda. Nadalje, radimo prilagođena rješenja za kupce pri čemu standardnu opremu i programske pakete naših daljinskih upravljača prilagođavamo specifičnim potrebama i željama. Izrada testnih procedura i njihova provedba također su dio opisa našeg posla. Uz to, rješavamo pitanje alata pomoću kojih se sustavi mogu konfigurirati i programirati u različitim odjelima tvrtke Tyro.

Kako izgleda svakodnevni posao

Trenutno pripremam programski paket i konfiguraciju za set Pollux-Auriga za kupca. Narudžba ovog kupca je napraviti daljinski upravljač kojim on može kontrolirati vozilo koje na sebi ima instaliranu opremu za pranje i čišćenje fasada zgrada. To vozilo gusjeničar mora biti u mogućnosti doći od prikolice do radne lokacije te na samu radnu lokaciju. Također, mora moći izvaditi dizalicu i pomicati četku naprijed-nazad na toj dizalici radi čišćenja. Daljinski upravljač pomaže kupcu da ima bolji pregled površine koju valja očistiti, a ujedno sprječava da se kupac zaprlja ili smoči kada je četka u uporabi. Mnogo smo ovih informacija već dobili od prodajnog odjela, a za pojedinosti i specifične zahtjeve javio sam se tehničkom odjelu naše tvrtke.

Maksimalna funkcionalnost za zahtjevan dizajn

Sustav Pollux je poseban proizvod u proizvodnoj lepezi tvrtke Tyro jer ima kompaktan dizajn i raznovrsnu primjenu. Kontrole poput preklopnika, ali i joysticka ili potenciometra, može odabrati sam kupac, jednako kao i njihovu poziciju i funkcionalnost. Za tu svrhu Pollux je opremljen s dva analogna joysticka radi kontroliranja putanje, a ima i tri preklopnika za pozicioniranje četke na instalaciji za čišćenje. Moj je zadatak povezivati vrijednosti s joysticka i preklopnika s analognim izlazima i relejima na prijemniku Auriga. Nadalje, konfiguriram pojedinosti poput minimalnih i maksimalnih vrijednosti analognih izlaza te frekvencije pri kojoj sustav radi.

Znanje kao i suradnja presudni su

U biti, surađujem sa svim odjelima. Unutar tvrtke Tyro postoji neformalna atmosfera s kratkim linijama između odjela. Ako su za neki proizvod potrebni novi artikli, konzultiram se s odjelom nabave, ali i provjeravam tijekom proizvodnje može li se taj artikl pravilno obraditi. Pritom se može raditi o nečem jednostavnom poput uzimanja novog vijka. Kada se radi o novom projektu, mnogo ću kontaktirati s odjelom prodaje, a moguće i izravno s kupcem. Isto vrijedi i za određene neispravnosti zbog kojih ću s vremena na vrijeme posjetiti kupca. Osim navedenoga, u tvrtki Tyro nastojim slušati svaki interni odjel gdje za to postoji potreba te reagirati gdje je to nužno.

Zadovoljan kupac: To je razlog zašto radiš to što radiš

Naravno da nastojim da kupac bude zadovoljan. Kako bi se to ostvarilo, morate pružiti tehnički stabilan i pouzdan proizvod. To zahtijeva čvrstu opremu proizvoda i programski paket, kao i dobre sustave za testiranje te procedure za mjerenje kvalitete koji će ujedno biti jamstvo kvalitete. No nije samo kupac vaših proizvoda važan. Vrlo su važni i interni odjeli u tvrtki Tyro, koji su si međusobno kupci. Stoga je moj cilj da i oni budu zadovoljni.

To uvelike ovisi o komunikaciji i vještini empatijskog razumijevanja potreba kupaca, bilo unutar tvrtke ili izvan nje. Nadalje, ovakva vrsta projekta pogoduje vještinama rješavanja problema i, svakako, mojem tehnološkom znanju i iskustvu s ovakvim slučajevima, a to je primjenjivo u svakoj industriji i za svaku vrstu stroja.