Najveći brod na svijetu koristi daljinske upravljače marke Tyro

Brod Pioneering Spirit, dug 382 m i širok 124 m, najveći je brod na svijetu. Ima dvostruki trup, što će možda nekoga podsjetiti na katamaran. Kompanija Allseas dizajnirala je brod za razmontiravanje odobalnih platformi.

Razmontiravanje bušaćih platformi

Uobičajeno je razmontirati bušaću platformu na manje dijelove.
Uz pomoć broda Pioneering Spirit moguće je odjednom s potpornja podići cijelu platformu koja teži 48.000 tona, učiniti ju lakšom te potom prevesti na zadano odredište. Osim razmontiravanja platformi, brod Pioneering Spirit također može polagati cjevovode za transport nafte i plina na dubini od 3.500 m i to pri brzini više od 7 kilometara u danu. Niže navedena je poveznica na kojoj možete pronaći kratki video koji prikazuje uklanjanje platforme Yme u Sjevernom moru kod Norveške (fotografije ustupila kompanija Allseas).

Sve je dvostruko

U kompaniji Allseas ništa se ne prepušta slučaju; na brodu svega ima dvostruko kako bi radnici mogli neometano raditi ako neki dio ne može biti ponovno korišten iz bilo kojeg razloga. Svojim smo očima vidjeli do kuda takav “dvostruki pristup” seže; postoje dvije trase gdje se naftovodi vare, a postoji čak i dvije kormilarnice, u slučaju da jedna od njih nije upotrebljiva zbog, recimo, požara.

Postoje i dvije trase za izradu naftovodnih cijevi, u slučaju da jedna od njih nije upotrebljiva dulje vrijeme iz bilo kojeg razloga.

Testna platforma na moru

Posebno za brod Pioneering Spirit postavljena je testna platforma usred mora. Na toj platformi postavljen je mjerni sustav s kamerama i dizelski generator kojim se može upravljati s broda pomoću bežičnog daljinskog upravljača marke Corvus u kombinaciji s prijemnikom Pavo.

U promjenjivim vremenskim uvjetima testira se rad broda u svim vrstama situacija. Korištenjem seta Corvus/Pavo kamere se mogu uključiti s 500 m udaljenosti, a mjerni sustav i dizelski generator mogu se uključiti ili staviti u stanje mirovanja. Takva kombinacija uređaja koristila se za razmontiravanje platforme Yma u Sjevernom moru, kao što je prikazano u ranije navedenom videu.

Također, za spomenute postavljene uređaje ugrađeni su i rezervni uređaji. A ako se odašiljač ne može više koristiti, iz bilo kojeg razloga, uređaje može opsluživati prijemnik.